Duurzaamheid bij WITT
Duurzame mode is een belangrijk thema dat ons allemaal wat aangaat. Wat betekent dat voor ons als bedrijf? We handelen verantwoord gedurende het hele productieproces van ons textiel – van de oogst van de grondstoffen en eerlijke arbeidsomstandigheden tot de productie en verder.
Duurzaamheid gaat ons aan het hart, want we willen graag een leefbare omgeving achterlaten voor toekomstige generaties.
Onze missie: we letten op het gebruik van duurzame materialen en scheppen steeds meer transparantie in de toeleveringsketen van ons textiel – zodat u met een goed geweten kunt genieten van onze mode.
Inhoud
Klimaatbescherming
Dit hebben we tot nu toe bereikt
- We konden onze gecorrigeerde CO2-uitstoot in 2020 met 50% verminderen ten opzichte van het basisjaar 2006.
- Sinds 2019 kiezen we in al onze vestigingen en ook in onze filialen 100% voor groene stroom.
- Om voortaan klimaatvriendelijke energie te kunnen opwekken, bevindt er zich een fotovoltaïsche installatie op ons logistieke centrum.
- Toenemende verschuiving van het aandeel luchtvracht ten gunste van de CO2-armere zeevracht.
Ons toekomstige doel bij de klimaatbescherming
We hebben onszelf als doel gesteld om onze CO2-uitstoot in 2030 naar nul te brengen.
Klimaatbescherming in onze toeleveringsketen
Om klimaatbescherming ook in onze toeleveringsketen samen met onze leveranciers te bevorderen, ontwikkelen we in samenwerking met de Universiteit van Hamburg op wetenschap gebaseerde klimaatdoelen (science-based targets), die al onze economische activiteiten in de toekomst in overeenstemming met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs moeten brengen.
Toeleveringsketen
Achter elk van onze producten staan veel ijverige medewerkers die een gemeenschappelijk doel hebben: een eindproduct waar u van kunt genieten! We hechten veel waarde aan het welzijn van de mensen die betrokken zijn bij de vervaardiging van onze producten.
Waartoe verplichten we onze leveranciers?
Onze leveranciers moeten de volgende aspecten garanderen:
de naleving van mensenrechten
eerlijke arbeidsomstandigheden
uitgebreide bescherming van het milieu
Hier komt de gedragscode (Code of Conduct) van amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative) om de hoek kijken: hierbij gaat het om een samenwerkingsverband van ca. 2400 bedrijven wereldwijd met als doel om een permanente verbetering van de arbeidsomstandigheden in de productiefaciliteiten van de leveranciers te garanderen.
De naleving van onze voorwaarden wordt regelmatig door externe audits gecontroleerd en gecertificeerd. Eind 2022 hebben we 95% van onze fabrieken gecontroleerd.
Als dochteronderneming van de Otto Group zijn we aangesloten bij het nieuwe Bangladesh Accord, het Pakistan Accord (International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Initiative), de Alliance for Sustainable Textiles en het Business Social Compliance Initiative (BSCI).
Onze toekomstige doelen voor de toeleveringsketen
Onze doelen:
Bepaalde kritische chemische stoffen uit de productie verwijderen
De transparantie in onze wereldwijde toeleveringsketen vergroten
De toeleveringsketen stap voor stap transparanter, ecologischer en meer sociaal verantwoord maken
Ons transparantie-, communicatie- en verbeteringsprogramma met bepaalde leveranciers en landen uitvoeren en optimaliseren
Duurzame materialen
We streven ernaar om uitsluitend gecertificeerd biokatoen of katoen van het initiatief 'Cotton made in Africa' te gebruiken. In 2022 hebben we hierbij een groot aandeel van 98% in de totale hoeveelheid katoen bereikt.
Wat betekent 'duurzame katoenvezel' voor ons?
- ofwel aan ecologische criteria (biokatoen gecertificeerd volgens de bekende standaarden GOTS of OCS)
- ofwel aan sociale criteria voldoet (ondersteuning van het initiatief 'Cotton made in Africa': dit initiatief helpt Afrikaanse katoenboeren om hun werk- en levensstandaard te verbeteren).
Ons toekomstige doel bij de duurzame vezels
In 2025 zullen we ons totale aandeel duurzame vezels naar minstens 65% verhogen. Dit betekent dat we naast de verandering van ons katoen meer gerecycled polyester (gecertificeerd door GRS of RCS) en duurzame alternatieven voor viscose (TENCEL ™ (lyocell) en Lenzing™ ECOVERO™) zullen gebruiken.
GOTS en OCS
GOTS (Global Organic Textile Standard) en OCS (Organic Content Standard) zijn twee van de meest hoogwaardige milieukeurmerken in de textielindustrie. Een GOTS- en OCS-gecertificeerd product garandeert dat er natuurlijke vezels zijn gebruikt die volgens de strengste ecologische criteria zijn geteeld. Zo wordt er water bespaard, blijft de bodem behouden en worden mens en milieu ontzien.
Textiel met het GOTS-keurmerk is volgens de Global Organic Textile Standard (GOTS) gecertificeerd en bevat minimaal 70% biokatoen. Voorwaarde voor de toekenning van dit keurmerk is de transparante en bindende certificering van elke partner in de productieketen. Alleen producten die voldoen aan de hoge eisen van de GOTS-standaard krijgen dit internationaal geldige textielcertificaat .
De Organic Content Standard (OCS) staat voor een ecologische teelt van het gebruikte katoen. Daarbij wordt de natuur beschermd en het klimaat ontzien. De OCS certificeert het gebruik van biologisch geproduceerde natuurlijke vezels van de vezelproductie via alle stadia van de verdere verwerking tot het eindproduct.
U kunt onze producten met OCS-gecertificeerd biokatoen heel eenvoudig aan hun materiaalspecificatie herkennen: als er minimaal 95% biokatoen aanwezig is, wordt dit door het keurmerk OCS 100 aangegeven. Het keurmerk OCS Blended staat voor minimaal 5% biokatoen.
Wist u dit al?
Als een product GOTS-gecertificeerd is, wordt er in de hele toeleveringsketen op gelet of er wordt voldaan aan sociale criteria en strenge chemische richtlijnen.
Global Recycle Standard
De Global Recycle Standard (GRS) is een internationale productstandaard die sociale en ecologische praktijken en chemische beperkingen vaststelt via onafhankelijke certificering. De GRS heeft tot doel het gebruik van gerecyclede materialen in producten te vergroten en de productieketen transparanter te maken.
Recycled Claim Standard
De Recycled Claim Standard (RCS) is een internationale norm die het gebruik van gerecyclede materialen in producten verifieert en certificeert.
Cotton Made in Africa
Cotton made in Africa is een initiatief van de Aid by Trade Foundation. Het doel van dit initiatief is het verbeteren van de leefomstandigheden van Afrikaanse katoenboeren en hun gezinnen. Hoe? Door het principe 'hulp voor zelfhulp' – in de vorm van ondernemerstrainingen en het bijbrengen van milieuvriendelijke teeltmethoden.
OEKO-TEX® Standard 100
De OEKO-TEX® Standard 100 is een wereldwijd erkend keurmerk voor textiel dat op schadelijke stoffen is getest. De tests worden door onafhankelijke OEKO-TEX®-instituten op basis van de vastgelegde grenswaarden voor schadelijke stoffen uitgevoerd.
De testprocedures omvatten daarbij talrijke wettelijk geregelde, chemische stoffen.
De naleving van de grenswaarden geldt voor alle bestanddelen van een product zoals garen, knopen en andere accessoires en garandeert zo een product dat niet schadelijk voor de gezondheid is.
De OEKO-TEX® Standard kent op dit moment vier productklassen, die zich onderscheiden door hun gebruiksdoel, de desbetreffende productspecifieke eisen en vastgelegde grenswaarden.
Bescherming van dieren en soorten
Naast de verantwoorde omgang met natuurlijke hulpbronnen gaat ook de bescherming van dieren en soorten ons aan het hart: we gebruiken in ons assortiment geen echt bont van welke soort dan ook. Bovendien verbieden we het gebruik van angora-, mohair- en Australische schapenwol. Bij deze laatste wol wordt de mulesing-methode toegepast.
Verpakkingsmaterialen
Ook bij de verpakkingsmaterialen willen we graag een duurzamere weg inslaan. Alle verpakkingsmaterialen moeten minimaal 80% gerecycled materiaal bevatten. Onze kartonnen verpakkingen zijn zelfs nu al van 100% gerecycled materiaal.
Het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) is een wereldwijd geldende standaard voor producten van hout en papier. Bij FSC-gecertificeerde producten is gegarandeerd dat er alleen hout uit verantwoord beheerde bossen wordt gebruikt, zodat de hulpbronnen duurzaam behouden blijven voor huidige en toekomstige generaties.
Hoe kan ik bewust winkelen bij WITT?
Verantwoord winkelen en genieten van mode op uw huid – bij ons kan het! We willen graag dat onze klanten zich op hun gemak voelen bij het winkelen en samen met hen de modewereld duurzamer maken – stap voor stap, elke dag!
Ons doel is u ondersteunen bij het verantwoord winkelen
Ons doel: in de loop van 2023 willen we graag alle producten met duurzame materialen in onze webshops zo goed mogelijk aanduiden en toelichten voor onze klanten. U kunt nu al met het filter 'Duurzaamheid' zoeken naar producten met biokatoen, gerecyclede materialen en bepaalde duurzame vezels zoals Lenzing™ ECOVERO ™.
Certificering
Om de transparantie te vergroten en onze inzet voor een groeiend aandeel biokatoen en voor gerecyclede materialen te versterken, doorlopen we bovendien zelf eenmaal per jaar als verkoper een veeleisende certificering volgens de volgende standaarden:
GOTS (Global Organic Textile Standard)
OCS (Organic Content Standard)
RCS (Recycled Content Standard)
GRS (Global Recycling Standard).
Dit betekent dat u producten bij Witt met het volste vertrouwen kunt kopen en met een goed geweten ervan kunt genieten.
Digitale verantwoordelijkheid
Ook door de voortschrijdende digitalisering voelen we ons verantwoordelijk om actie te ondernemen, want we willen graag op een verantwoorde manier met veranderingen omgaan. Hierbij vinden we het onze plicht om relevante onderwerpen zoals de verandering van beroepsprofielen, datacompetenties en gegevensbeveiliging aan de orde te stellen en om waardegerichte oplossingen te vinden – voor u en voor ons.
Corporate responsibility bij WITT – ons team
Ons team van 10 medewerkers houdt zich elke dag bezig met de verschillende onderwerpen op het gebied van duurzaamheid en verantwoordelijkheid. Hierbij worden we daadkrachtig ondersteund door experts van de meest uiteenlopende afdelingen van het bedrijf om continu aan een duurzame transformatie van het bedrijf te werken. Daarbij focussen we ons op het 'hier en nu' en nemen we concrete maatregelen die pragmatisch, tastbaar en haalbaar zijn. Hierdoor kunnen we op feiten gebaseerde en betrouwbare resultaten leveren. De duurzaamheidsstrategie van de Otto Group is daarbij leidend voor alle maatregelen die we nemen.