Landingpage gordijnadviseur
Mooie gordijnen zorgen in een handomdraai voor meer sfeer in huis! De verschillende soorten gordijnen hebben naast het decoratieve effect nog andere belangrijke functies: ze zorgen voor aangename lichtomstandigheden in de ruimten (bijvoorbeeld door verduistering) en bieden bescherming tegen inkijk van buitenaf. Voor een betere oriëntatie kunt u op de transparantie van de gordijnstoffen in onze webshop filteren: transparant, semi-transparant, ondoorzichtig, verduisterend.
We stellen nu de verschillende soorten gordijnen aan u voor en helpen u bij het kiezen van de juiste gordijnlengte, transparantieklasse, gordijnbevestiging en gordijnreiniging.
Inhoud
Welke soorten gordijnen zijn er?
Schuifgordijn
De klassieker onder de gordijnen, die heen en weer kan worden geschoven - precies naar de plek waar u bescherming tegen licht of inkijk wenst. De stoffen kunnen in elke variant worden gekozen, van transparant tot verduisterend.
De schuifgordijnen kunnen met ringen of lussen op een gordijnroede of met kleine zogenaamde rolwagens in een railsysteem lopen. Bij het railsysteem zijn ook meerdere rails achter elkaar mogelijk, meestal drie tot vijf. Zo kunt u bijvoorbeeld een overgordijn erbij gebruiken of een decoratief overgordijn versprongen ten opzichte van andere draperen.
Het schuifgordijn wordt vaak bewogen. Daarom mag het niet over de grond slepen, maar moet het ongeveer 2 cm erboven eindigen. Zo blijft het gordijn bij het open- en dichttrekken soepel en voorkomt u dat de onderste rand stof van de grond opneemt en snel vuil wordt.
Glasgordijn
Het glasgordijn wordt vaak ook wel bistrogordijn of vitrage genoemd. Het wordt met een stang aan de raamsponning bevestigd en bedekt meestal maar een deel van het raam. Geplooid, recht vallend en met veel verschillende dessins biedt het glasgordijn voor elke stijl de passende look.
Decoratief overgordijn
Dit gordijn heeft brede lussen aan de bovenkant, die met verschillende ophangmogelijkheden verkrijgbaar zijn. U kunt passend bij uw al bestaande ophangsysteem uit lussen, een plooiband of ogen kiezen. Het decoratieve overgordijn is ook een populair decoratief element. Het moet niet worden bewogen, maar wordt opgehangen voor een afgeronde look van de ruimte.
Rolgordijn
Rolgordijnen en plisségordijnen worden niet verschoven, maar u kunt ze naar boven en beneden openen of sluiten. Praktisch: bij het aanbrengen van rolgordijnen hoeft er vaak niet te worden geboord - ze worden gewoon aan het raamkozijn vastgeklemd of vastgehaakt. Hier kunt u in ons assortiment uit semi-transparant en ondoorzichtig kiezen.
Jaloezie
Jaloezieën zijn gelijkmatige lamellen van stof, hout, aluminium, synthetisch materiaal of ook stevig plissé. De lamellen van de binnenjaloezie kunnen los van elkaar staan of met elkaar zijn verbonden. In beide gevallen lopen ze links en rechts parallel op een trekband. Ook jaloezieën kunnen heel praktisch worden aangebracht zonder dat er hoeft te worden geboord!
De gordijnlengte en -breedte juist meten: hoe vind ik de juiste gordijnmaat?
Het meten van de gordijnlengte (in de schets afb. 1) is afhankelijk van de wijze waarop het gordijn is aangebracht:
a) Als uw gordijn helemaal bovenaan in een plafondrail loopt, meet u vanaf de plafondrail tot de gewenste lengte van het nieuwe gordijn.
b) Als uw gordijn aan een klassieke gordijnroede hangt, meet u vanaf de onderkant van de stang tot de gewenste lengte van het nieuwe gordijn.
c) Als het gordijn niet het hele raam zal bedekken, meet u het gewenste gebied dat moet zijn bedekt.
d) Voor een rolgordijn, plisségordijn of binnenjaloezie meet u vanaf de bovenkant van het raamkozijn tot de gewenste lengte van het nieuwe rolgordijn - normaal gesproken de totale lengte van het raam.
Bij het meten van de breedte maken we onderscheid tussen stoffen die glad moeten hangen en stoffen die gerimpeld moeten hangen.
a) Voor gladde stoffen, bijvoorbeeld voor een glasgordijn, wordt alleen de binnenbreedte van het raam gemeten die door het gordijn moet worden bedekt.
b) Voor gordijnen die bijvoorbeeld aan een stang of in een rail hangen en helemaal worden dichtgetrokken, raden onze experts aan om de breedte van het raam te meten en daar ca. 20 cm stof per kant bij op te tellen (afb. 2 & 3 in de schets). Zo wordt het gordijn niet te krap, maar kan het ook nog mooi losjes naast het raam hangen.
c) Gerimpelde stoffen moeten breder worden gekozen. Hier gebruiken professionals een formule die de plooien over de volledige breedte van het raam in een verhouding van 1:2,5 incalculeert.
Voorbeeld: uw raam is 3 meter breed en u wilt graag geplooide gordijnen aanbrengen. De som is als volgt: 3 x 2,5 = 7,5
Dit betekent dat u een gordijn met een stofbreedte van 7,5 meter moet kiezen.
Slim kopen: in ons assortiment vindt u gordijnen die al op een plooiband zijn vastgezet - zo hoeft u niet meer te plooien en de stof valt altijd absoluut gelijkmatig!
Welk gordijn is geschikt voor welk raam?
Grote ramen
Voor brede ramen en raamfronten bevelen we gordijnen aan die er goed uitzien op een groot oppervlak, bijvoorbeeld schuifgordijnen. Decoratieve overgordijnen zijn zeer geliefd voor ramen of raamdeuren tot op de grond. Met een meersporig railsysteem zijn hier o.a. ook overgordijnen of meerdere overgordijnen achter elkaar mogelijk. Dit verhoogt de bescherming tegen inkijk en licht.
Daarover gesproken: grote ramen en raamfronten laten veel licht en warmte of kou de woonkamer in, maar zorgen daarentegen ook voor veel inkijk. Hier wordt een combinatie van transparante en ondoorzichtige stoffen aanbevolen. Positief neveneffect: dichte stoffen kunnen helpen om de opwarming van een ruimte met grote ramen af te remmen. Kies daartoe in onze webshop het filter "Verduisterend"!
Kleine ramen
Om kleine ramen niet te zwaar te belasten, moet u voor dunne stoffen kiezen. De transparante of semi-transparante dunne stoffen vallen losjes en zijn licht en luchtig.
Slaapkamerramen
Ook hier speelt de verduistering een enorm belangrijke rol - voor absolute bescherming tegen inkijk en voor het optimaal koelen van de ruimte (vooral in de zomermaanden!). Onze experts bevelen ondoorzichtige stoffen aan om ook lekker in slaap te kunnen vallen op tijden waarop het nog niet of niet meer donker is. Speciale verduisterende stoffen zijn bovendien zeer dicht geweven of zelfs gecoat om de warmte weg te houden - een echte aanbeveling voor slaapkamers aan de zonkant! Voor een lichtere look overdag kunnen de dichte stoffen met lichte gordijnen of jaloezieën worden gecombineerd.
Badkamer- of keukenramen
Uiteraard letten we bij het kiezen van de badkamergordijnen op maximale privacy! Behalve juist geplaatste glasgordijnen bieden ook rolgordijnen en jaloezieën betrouwbare bescherming tegen inkijk.
Bij keukenramen zijn rolgordijnen, jaloezieën of glasgordijnen eveneens populair. Ze voorkomen o.a. direct zonlicht op levensmiddelen en versieren bovendien uw keukenramen met mooie motieven.
Tips voor het reinigen van gordijnen
Voor een altijd frisse en verzorgde uitstraling is het raadzaam om de gordijnen ca. 2x per jaar of zelfs vaker te wassen - vooral als ze in ruimten met een sterke geurontwikkeling hangen, zoals de keuken.
Voordat u uw gordijnen gaat wassen, kunt u ze het beste goed uitschudden om grof vuil en stof te verwijderen - het beste buiten, uit het raam of over de balkonreling.
Verwijder vóór het wassen alle harde voorwerpen. Met name metalen elementen zouden roestvlekken of lelijke rafels in uw gordijnstof kunnen veroorzaken. Uitzondering: kunststof elementen zoals de haakjes kunnen worden meegewassen.
Neem de vermelde aanbevolen temperatuur voor uw gordijn in acht. Als deze temperatuur niet wordt vermeld, bevelen we fijne was op 30 °C, maximaal 40 °C aan.
Gevoelige stoffen altijd met de hand wassen. De ervaring heeft geleerd dat gordijnen in een badkuip met de hand kunnen worden gewassen. Gordijnen niet kreuken, droogwrijven en uitwringen! Bij machinewas alleen rustig centrifugeren.
Kies een wasmiddel dat bij de stof en de kleur past. Alleen zuiver witte gordijnen met bleekmiddel behandelen!
Het gordijn na het wassen het beste meteen uit de wasmachine halen en op een zo groot mogelijk oppervlak neerleggen (bijvoorbeeld op een wasrek) of nog vochtig op zijn oorspronkelijke positie ophangen. Om kreukels te voorkomen, de stof regelmatig gladstrijken. Om het gordijn te verzwaren, wasknijpers aan de zoom hangen. Door het constant ventileren wordt het droogproces versneld. Vervolgens moet er nog worden gestreken of gestoomd, maar alleen als dat nodig is.
Doe gordijnen niet in de droger, want dan krimpen ze snel.