📱Nu Witt app downloaden en de nieuwste mode direct op uw smartphone ontdekken – overal en altijd!📱

Parels – schatten uit de oceaan 

Parels fascineren sinds mensenheugenis met hun charmante en vaak ook enigszins mysterieuze look. Ze worden geliefd vanwege hun schoonheid en zeldzaamheid. Parels zijn daarbij niets anders dan een beschermende reactie van bepaalde weekdieren zoals mosselen en slakken op vreemde voorwerpen. Als een dergelijk vreemd voorwerp namelijk binnendringt, scheidt het schelpdier parelmoer af en omsluit daarmee het vreemde lichaam. Het resultaat: een parel!  

Fok- of natuurparels: overeenkomsten en verschillen 

Natuurlijke en gekweekte parels hebben veel overeenkomsten. Het belangrijkste is dat het in beide gevallen een natuurlijk product is, dus echte parels die in een levend organisme groeien. Ze hebben dezelfde chemische samenstelling, hardheid en optische eigenschappen.  

Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen zoetwater- en zoutwaterparels, afhankelijk van het water waarin zij zijn ondergebracht. Zoutwaterparels zijn gewilder en ook waardevoller dan zoetwaterparels wegens hun meestal nog stralendere glans. 

Natuurlijke parels

Natuurlijke parels 

Ze zijn bijzonder zeldzaam en daardoor ook bijzonder waardevol. Natuurlijk gekweekte parels zijn meestal onregelmatig gevormd. Gelijkmatig ronde of bolvormige vormen zijn de uitzondering en dus hoog in prijs. Slechts enkele natuurparels bereiken überhaupt een commercieel formaat, vorm of kleur. 

Gekweekte parel

Gekweekte parels 

Bij de fokparel grijpt de mens in om de mossel een parel te laten produceren. Hij implanteert een deeltje dat dan door de mossel met parelmoer wordt ingesloten. Ook deze mossel leeft in een natuurlijke omgeving, wordt 2-6 jaar lang verzorgd en onderhouden. Fokken is zeer omslachtig en afhankelijk van vele factoren. De leefomstandigheden worden voortdurend geëvalueerd. De waterkwaliteit en -temperatuur moeten juist zijn. Uiteindelijk voldoet slechts 1-2 procent van de gekweekte parels aan de eisen van zeer goede kwaliteit. 

Factoren voor de kwaliteit van een parel 

De kwaliteit van de parels wordt gemeten aan verschillende factoren: het oppervlak, de grootte, de luster, de vorm en de kleur. Pas het samenspel van alle factoren bepaalt de kwaliteit en de waarde van een parel. 

Oppervlak: Hoe gelijkmatiger, gladder en glanzender het oppervlak, hoe kleiner de zichtbare natuurlijke groeikenmerken, des te waardevoller is de parel. Een zekere onregelmatigheid getuigt echter ook van de echtheid ervan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen parels van 'vlekkeloos' tot 'zeer duidelijke groeikenmerken'. 

Grootte: De waarde van de parel stijgt met de grootte en zeldzaamheid. Afhankelijk van het type parel ligt de diameter tussen 3 en 18 mm, maar zelden worden parels groter. 

Luster: De mogelijkheid van de parel om licht te reflecteren, de iriserende schittering van het oppervlak wordt luster genoemd. Parels die veel parelmoerlagen hebben, dus lang in de mossel zijn gegroeid, hebben meestal een sterkere luster en zijn des te waardevoller. De luster is de belangrijkste factor voor het bepalen van de waarde van een parel. 

Vorm: Parels zijn zelden helemaal rond. Hoe ronder ze zijn, hoe waardevoller. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ronde vormen, symmetrische vormen en barokke vormen. 

Kleur: Basistoon, kleurintensiteit en kleurverzadiging worden gebruikt bij de beoordeling van de parelkleur. De kleur is afhankelijk van het soort parel en is afhankelijk van de mossel waaruit hij afkomstig is. 

  • Bij Akoya-parels gaat het kleurenpalet van wit tot crème tot zachtroze. 

  • Zuid-zeeparels zijn verkrijgbaar in wit, zilver, roze of goudkleurig. 

  • Tahitiparels hebben een donkerdere kleur, variërend van lichtgrijs en goudkleurig tot zwart-groen en zwart.     

Hoe herken ik echte parels? 

Voor een leek is het niet zo gemakkelijk om echte parels van industrieel vervaardigde parels te onderscheiden, als dat goed is gedaan. 

Er zijn verschillende manieren om parels op hun echtheid te controleren. 

Wrijf twee parels aan elkaar of direct over uw snijtanden. Voelt het onregelmatig en licht korrelig, zandachtig, zijn het waarschijnlijk echte parels. Maar pas op: vlekkeloze parels of lang gepolijste parels hebben bijna geen groeikenmerken meer en voelen vrij glad. Er is veel ervaring voor nodig om het verschil te kunnen herkennen. 

Controleer vervolgens de vorm, de grootte en de luster van de parels. Als alle parels van een ketting even groot zijn of niet van elkaar verschillen, is het zeer onwaarschijnlijk dat het echte parels zijn. Parels zijn een natuurproduct en hebben daarom kleine oneffenheden. Ze zijn bijvoorbeeld zelden helemaal rond. Maar ook dat wordt nu in aanmerking genomen bij industrieel vervaardigde parels. 

Let nu op de luster van de parels en op de glans van het oppervlak. Bij echte parels varieert de intensiteit van de glans en de lichtreflectie.  

Omze tip: Koop echte parels alleen bij een professional die garant staat voor de authenticiteit van de parels. Als een leek kunt u echte parels moeilijk onderscheiden van goed gemaakte nepparels.

Onze nieuwsbrief

Meld u nu aan en ontvang een GRATIS VERZENDING!

Ik wil graag per e-mail op de hoogte worden gebracht van aanbiedingen, trends en acties die worden aangeboden op witt-international.nl (uitgevoerd door Josef Witt GmbH) ...

Meer tonen
Newsletter Banner Image